Google Website Translator Gadget

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο εαυτός μας κι ο κόσμος με τα μάτια του σκύλου μας


 
Αν κάποιος λατρεύει τους σκύλους και θέλει να κάνει καλύτερη τη σχέση του με τον τετράποδο φίλο του, τότε αυτό το βιβλίο θα αποτελέσει πολύτιμο βοηθό.
Όσοι γνωρίζουν το Cesar Millan (o συγγραφέας του βιβλίου) από την εκπομπή του “Dog Whisperer”, έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο εκπαιδευτή. Μεγαλωμένος στο Κουλικάν του Μεξικό, παρατήρησε από πολύ μικρός τον τρόπο συμπεριφοράς των ζώων και είδε τα πράγματα από μία εντελώς διαφορετική οπτική. Ερχόμενος στο Λος Άντζελες διαπίστωσε ότι τα πράγματα εκεί δεν ήταν και τόσο ευοίωνα για τα ζώα και το μεγάλο λάθος γινόταν από την πλευρά των ιδιοκτητών. Από τότε προσπάθησε και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς ψυχολόγους – εκπαιδευτές σκύλων.
Στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο που δεν είναι πανάκεια σε καμία περίπτωση, αναλύει κάποια βασικά θέματα που προκύπτουν στην επικοινωνία και στην αλληλεπίδραση με τον σκύλο μας και ποιοι είναι οι τρόποι επίλυσής τους. Όλα αυτά παρουσιάζονται μ' έναν πολύ βατό και απλό τρόπο και δεν λείπουν και παραδείγματα, που βοηθούν στην κατανόηση.


Παρακάτω ακολουθεί το γλωσσάρι του Cesar:
  1. Ήρεμη – αποφασιστική ενέργεια
    Αυτή είναι η ενέργεια που πρέπει να προβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης για να είναι ο αρχηγός της αγέλης. Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε θυμωμένοι ή επιθετικοί. Ήρεμος και αποφασιστικός είναι ο αρχηγός που είναι πάντα συμπονετικός και έχει τον έλεγχο της κατάστασης.
  2. Ήρεμη – υποταγμένη ενέργεια
    Στη “φύση”, αυτή είναι η ενέργεια που πρέπει να έχει ο κάθε “ακόλουθος” αγέλης, άρα αυτή πρέπει να προβάλει και το σκυλί που ζει μ' ανθρώπους.
  3. Άσκηση, πειθαρχία και αγάπη... με αυτή τη σειρά!
    Αυτά είναι τα συστατικά για ένα ισορροπημένο και ευτυχισμένο σκύλο.
  1. Oδηγείστε τον περίπατο.
    Ο περίπατος είναι πραγματική ιεροτελεστία για ένα σκυλί. Πρέπει να γίνεται τουλάχιστος δύο φορές την ημέρα, για τουλάχιστον 30-45 λεπτά κάθε φορά, ώστε να ασκείται το μυαλό και το σώμα του ζώου. Αρχηγός καθ' όλη τη διάρκεια του περιπάτου πρέπει να είναι ο κάτοχος του σκύλου.
  2. Κανόνες, όρια και περιορισμοί
    Τα σκυλιά πρέπει να ξέρουν ότι αρχηγός της αγέλης είναι αυτός που βάζει τους κανόνες. Θυμηθείτε: Ο θυμός και η κακοποίηση ενός ζώου δεν σας εξυψώνουν στα μάτια του, αλλά αντιθέτως χάνετε το παιχνίδι.
  3. Θέματα
    Όταν ένα σκυλί δεν θεωρεί τον ιδιοκτήτη του δυνατό και σταθερό αρχηγό, παύει να έχει σαφή αντίληψη του δικού του ρόλου και μπορεί να σας “καβαλήσει”.
  4. Μύτη, μάτια, αυτιά... με αυτή τη σειρά!
    Δεν επικοινωνούμε με τον ίδιο τρόπο εμείς και τα ζώα. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε πρώτα τ' αυτιά μας, μετά τα μάτια μας και τελευταία τη μύτη μας. Τα σκυλιά λειτουργούν εντέλως αντίστροφα. Για να μας εμπιστευτεί πρέπει πρώτα να μας μυρίσει.
  5. Εξανθρωπίζοντας ένα σκυλί
    Τα ρουχαλάκια, τα φιλετάκια και η χλιδή δεν κάνουν ένα σκύλο ευτυχισμένο. Αυτό που χρειάζεται είναι η τακτική άσκηση, ένας δυναμικός και σταθερός αρχηγός αγέλης και η αγάπη που έχει κερδηθεί.
  6. Εκπαίδευση ανθρώπων
    Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα το έχουμε εμείς. Η δική μας συμπεριφορά είναι που δρα αρνητικά στο σκυλί.
Αυτά είναι κάποια βασικά tips που σίγουρα θα βοηθήσουν. Μην ξεχνάμε όμως ότι όλα είναι θέμα υπομονής. Μην περιμένετε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται την ενέργεια και την γλώσσα του σώματος, οπότε αν δουν ότι εσείς είστε θετικοί απέναντι τους, θ' ανταποδώσουν κι αυτά με τον τρόπο τους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site του Cesar Millan:

5 σχόλια:

  1. Γεια χαρά:-)
    Τον παρακολουθώ και το θεωρώ κορυφή,άσχετα με τις μαλακίες που λένε κάποιοι γι'αυτόν.Δοκίμασα ένα κόλπο του για να κόψω τα νύχια του Φρέντυ κι έπιασε με τη μια!!!
    Να'σαι καλά:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα!
    Εγώ έχω κατεβάσει όλες τις σεζόν της εκπομπής του γιατί απλά το άτομο δεν υπάρχει.
    Προσεχώς, θ' ανέβουν κι άλλα αρθράκια για τους μικρούς μας φίλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα!
    Θα σε επισκέπτομαι καθημερινά:-)))
    Να σε ρωτήσω κάτι; Η φάτσα που βλέπω μαζί σου στη φωτο του προφίλ είναι αυτό που βλέπω ή..ονειρεύομαι;; χαχα έχεις κι εσύ basset? και..είναι αλήθεια ότι ασχολείσαι με την εκπαίδευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ' ευχαριστούμε πολύ!
    Basset έχει ο φίλος μου, ο Αλέξανδρος. Εγώ έχω λάμπραντορ.
    Θες να εκπαιδεύσω τον μικρό; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαχα!! αγαπω και τις δυο ρατσες!! όσο για την εκπαίδευση...χμμμ!! αν ήσουν Ναυπλιο θα στον εδινα ευχαριστως να του μάθεις τρόπους γιατί με έχει τρελάνει!!χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...