Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Οδηγός επιβίωσης για τους πολίτες στην Ελλάδα του 2011



Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει και να διαμορφώσει συνθήκες ασφάλειας για τους Έλληνες πολίτες, εξέδωσε μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας τον “Οδηγό του πολίτη” που αναρτήθηκε στην σχετική ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. Διαβάζοντας όμως κανείς τις συγκεκριμένες οδηγίες, κάποιες από τις οποίες παραπέμπουν δυστυχώς σε άλλες εποχές, θα διαπιστώσει ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια παραδοχή αποτυχίας και ανικανότητας αποτελεσματικής προστασίας του πολίτη που καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο το πραγματικό μέγεθος της εγκληματικότητας, η οποία έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο. Η Πολιτεία προφανώς αδυνατεί να παράσχει στους πολίτες της την απαραίτητη ασφάλεια ή τις συνθήκες εκείνες που θα μας κάνουν όλους εμάς να νιώσουμε προστατευμένοι από την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας. Οι σοβαρές ελλείψεις της ΕΛ.ΑΣ τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές, σε συνδυασμό με την έκρηξη του οργανωμένου αλλά και του κοινού εγκλήματος, καθιστούν αδύνατη την πρόληψη ή την έγκαιρη επέμβαση. Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, αποφάσισαν να εκδόσουν το εν λόγω εγχειρίδιο αυτοπροστασίας, ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες τα κατάλληλα “εφόδια” προκειμένου να αντιδράσουν σωστά ή να προφυλάξουν τους εαυτούς τους από διαφόρων ειδών επικίνδυνες καταστάσεις.

Πού έχουμε φτάσει όμως; Πόσο πολύ έχει αλλάξει αυτή η χώρα όταν μέχρι πριν κάποια χρόνια πολλοί από εμάς δεν κλείδωναν καν τις πόρτες τους ή άλλοι κοιμόντουσαν τα καλοκαίρια με ανοιχτά παράθυρα; Πλέον, αν κάποιος δεν κλειδώσει την πόρτα του τη νύχτα, ενδεχομένως να ρισκάρει και την ζωή του. Για να κοιμηθεί με ανοιχτό το παράθυρο δεν το συζητάμε καν. Εκεί μπορεί να ξυπνήσει και να δει από πάνω του μερικούς τύπους με κουκούλες να τον κοιτάνε πάνω από το κρεβάτι του.

Δυστυχώς, η Ελλάδα του 2011, με την εγκληματικότητα να γνωρίζει πραγματική έκρηξη και τις ληστείες -αιματηρές σε πολλές περιπτώσεις- να είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ κάθε 7 λεπτά (!!!) να έχουμε και από μία νέα διάρρηξη ή κλοπή, η χώρα αυτή θυμίζει πια Άγρια Δύση. Μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν τόση εγκληματικότητα που μοιάζουν με την πόλη στο γνωστό comic του Frank Miller, “Sin City”.

Οι οδηγίες επιβίωσης της ΕΛ.ΑΣ, ειδικά αυτές που απευθύνονται στις γυναίκες, όπως αυτή που προτείνει να μην κυκλοφορούν στον δρόμο μετά τη δύση του ηλίου, είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα, αφού μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω σε άλλες εποχές. Η εικόνα παράλυσης και ανικανότητας του κράτους να μπορεί να παράσχει και να εγγυηθεί για βασικά πράγματα όπως είναι ο τομέας της δημόσιας ασφάλειας, δείχνει πως στην Ελλάδα του 2011 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να διαχειριστούν από μόνες τους το πρόβλημα της εγκληματικότητας. 

Μήπως όμως τέτοιοι οδηγοί επιβίωσης, οπλίζουν το χέρι κάποιων δίνοντάς τους το δικαίωμα, στο όνομα της αυτοπροστασίας, να πάρουν από ένα όπλο το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν με χαρακτηριστική ευκολία σε περιπτώσεις νόμιμης ή μη άμυνας; Μήπως τέτοιες οδηγίες, δίνουν το δικαίωμα στους εγκληματίες να υποτιμούν ακόμη περισσότερο τις όποιες ικανότητες των αστυνομικών αρχών και έτσι αποθρασύνονται και δρουν ακόμα πιο ανεξέλεγκτα; 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...