Google Website Translator Gadget

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η ανεξέλεγκτη δράση των οίκων αξιολόγησης


Προχθές, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατα τρεις βαθμίδες με το σκεπτικό, ή καλύτερα με τη δικαιολογία, πως υπάρχουν επίμονες οικονομικές δυσκολίες που δε μπορούν να ξεπεραστούν και πως ο κίνδυνος της χρεοκοπίας συνεχίζει να αιωρείται πάνω από τη χώρα. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης (καλά πού θα φτάσουμε πια; με τόσες υποβαθμίσεις νόμιζα πως ξύναμε ήδη τον πάτο του βαρελιού!) στο άμεσο μέλλον. Μόλις 48 ώρες μετά, η Moody's υποβαθμίζει -αφού όλα είναι αλληλένδετα- και τις ελληνικές τράπεζες κυρίως λόγω των τεράστιων χρεών τους. Την προηγούμενη βδομάδα, η Moody's είχε “ξαναχτυπήσει”, αυτή τη φορά υποβαθμίζοντας την δανειοληπτική αξιοπιστία της Κύπρου, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών της που αφορούσαν την προηγούμενη χρονιά. Η δικαιολογία ήταν οι... “ανησυχίες” του οίκου για τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας της Κύπρου και της υπερβολικής έκθεσης των τραπεζών της στην σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα. Ασφαλώς, αυτή η υποβάθμιση συνοδεύτηκε με την απειλή πως θα υπάρξει και νέα, αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις (δηλαδή στην μείωση μισθών και κοινωνικών παροχών) προκειμένου να μειωθεί το έλλειμα και το χρέος. Και κάπως έτσι λοιπόν, “άρχισαν τα όργανα” με τις αγορές να ακονίζουν τα μαχαίρια και τους επενδυτές τα κοφτερά σαν του καρχαρία δόντια τους, βάζοντας στο στόχαστρο μια ακόμη χώρα.

Πού θα πάει τελικά αυτή η ιστορία με τις αξιολογήσεις οίκων όπως η Moody's, η Fitch Ratings και η Standard & Poor's; Θα θεσπιστούν ποτέ κανόνες που θα ελέγχουν τη συμπεριφορά και την ανεξέλεγκτη δράση όλων αυτών των τοκογλύφων και κερδοσκόπων; Είναι πραγματικά εξωφρενικό οι οίκοι αξιολόγησης να κάνουν ό,τι γουστάρουν χωρίς να λογοδοτούν και κυρίως χωρίς να ελέγχονται από πουθενά. Είναι ακόμα πιο εξοργιστικό να μπορούν με μια αρνητική αξιολόγηση-υποβάθμιση να κρατούν στο “χέρι” ολόκληρες κυβερνήσεις κρατών θέτωντας τους σε καθεστώς ομηρίας. Οποιαδήποτε προσπάθεια κι αν κάνει μια χώρα, είτε αυτή είναι η Ελλάδα, είτε η Κύπρος, τορπιλίζεται από τις “αξιολογήσεις” των ίδιων οίκων που απέτυχαν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Είναι οι ίδιοι “αξιόπιστοι” και “έγκυροι” οίκοι που λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβρη του 2008, διαβεβαίωναν για την πιστοληπτική της ικανότητα και για το πόσο καλή επένδυση ήταν η αγορά μετοχών της συγκεκριμένης τράπεζας. Είναι οι ίδιοι οίκοι που αξιολογούσαν με “AAA” επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων που τελικά αποδείχτηκαν “τοξικές”. Αυτοί οι οίκοι αξιολόγησης λοιπόν, είναι μέρος ενός βρώμικου παιχνιδιού που έχει μετατρέψει την παγκόσμια οικονομία σε ένα τεράστιο καζίνο στο οποίο οι επενδυτές-μεγαλοκαρχαρίες τζογάρουν δισεκατομμύρια πάνω σε αδύναμες και προβληματικές οικονομίες χωρών (π.χ Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία κτλ.), προκειμένου να κατευθύνουν τα πράγματα έτσι όπως θέλουν και τους συμφέρει για να κερδοσκοπήσουν.

Η Ευρώπη για μια ακόμη φορά παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και “νίπτει τας χείρας” της, αποδεικνύοντας πόσο αποτυχημένο είναι το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ένοτητα και κοινή πολιτική στην αντιμετώπιση κρίσεων και στη λήψη αποφάσεων, γιατί πολύ απλά κάθε χώρα, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, θέτει ως προτεραιότητα τα δικά της εθνικά συμφέροντα και όχι αυτά της Ένωσης. Η Κομισιόν, κατα την πάγια τακτική της, δεν σχολιάζει τις αυθαίρετες και σε πολλές περιπτώσεις ανυπόστατες υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες τις χώρες που πλήττονται από αυτές τις αποφάσεις. Δυστυχώς όμως για την Κομισιόν, το κλίμα στις αγορές δεν το δημιουργούν τόσο οι δικές της εκτιμήσεις, όσο κάτι τέτοιοι οργανισμοί αμφιβόλου ποιότητας κρίσεων και ύποπτης δράσης. Όσο δεν θεσπίζεται ένα πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου, οι οίκοι αξιολόγησης θα δρουν ανεξέλεγκτα υποβαθμίζοντας ή παρέχοντας εγγυήσεις και επενδυτικές συμβουλές κατά το δοκούν, ανάλογα με αυτόν που πληρώνει τα περισσότερα. 

Υ.Γ Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει μερικές από τις “γκάφες” των οίκων αξιολόγησης, μπορεί να πατήσει στο παρακάτω link.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...