Google Website Translator Gadget

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

OUT


 
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΞΕΠΕΡΝΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ;
ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΠΩΣ ΛΑΧΤΑΡΑΣ ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ;
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΑ;
ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΖΕΡΗ ΖΩΗ ΣΟΥ;

Δεν συνηθίζω να διαβάζω γυναικεία λογοτεχνία, γιατί τις περισσότερες φορές έχουν βρει μία μανιέρα κι αυτή είναι: γυναίκα καταπιεσμένη βρίσκει εραστή και κάνουν παθιασμένο σεξ, σ' όλα τα πιθανά μέρη. Καθαρή περίπτωση άρλεκιν δηλαδή. Εδώ όμως η Νατσούο Κιρίνο μ' εξέπληξε ευχάριστα μ' αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα.
Τέσσερις γυναίκες δουλεύουν σ' ένα εργοστάσιο συσκευασμένων γευμάτων. Η κατάθλιψη είναι παρούσα και όλες θέλουν να ξεφύγουν από τις μίζερες ζωές τους. Ώσπου κάποια στιγμή, η Γιαϊόι βρίσκει το κουράγιο και σκοτώνει τον τυραννικό και βίαιο σύζυγό της. Όταν το εκμυστηρεύεται στη Μασάκο και ζητάει τη βοήθεια της, κανείς δεν φαντάζεται που θα τους οδηγήσει όλη αυτή η ιστορία και που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, για την ελευθερία του.
Ποτέ δεν είχε πέσει στα χέρια μου κάτι παρόμοιο. Έχω ξεκοκκαλίσει αρκετά αστυνομικά μυθιστορήματα, αλλά κανένα δεν φτάνει στο βάθος της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτό. Η συγγραφέας προσπαθεί ν' αναλύσει τον ανθρώπινο βυθό, αλλά ορισμένες φορές κουράζει με τις περιγραφές. Σε γενικές γραμμές σε κρατάει σε αγωνία, αλλά περίμενα κάτι πιο δυνατό. Η βία και το σεξ δεν λείπουν, αλλά δεν είναι κάτι το αρρωστημένο, όπως λέει η περίληψη του βιβλίου.
Ο μεταφραστής δεν έχει κάνει καλή δουλειά κι αυτό μειώνει την ποιότητα του βιβλίου. Λίγη προσοχή δεν βλάπτει!
Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν κάτι έξω από τα τετριμμένα και που τους αρέσει η ψυχολογική και η σωματική βία, σε λογικά πλαίσια. Η τιμή είναι στα μείον του βιβλίου και ο μελλοντικός αναγνώστης θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...