Google Website Translator Gadget

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

The Call of Cthulhu



Ο ανθρωπολόγος Francis Wayland Thurston κληρονομεί την περιουσία του θείου του, George Gammell Angell, ενός διακεκριμένου καθηγητή σημιτικών γλωσσών στο Brown University του Rhode Island που πέθανε ξαφνικά τον χειμώνα του 1926-1927 κάτω από παράξενες συνθήκες. Ψάχνοντας στα έγγραφα του θείου του, ο Thurston ανακαλύπτει κάποια χειρόγραφα σε ένα καλά κλειδωμένο κουτί, μέρος των ερευνών του καθηγητή Angell, που ειδικευόταν στις αρχαίες επιγραφές, πάνω σε μια μυστική και πανάρχαια θρησκεία που λάτρευε την σκοτεινή οντότητα, Cthulhu. Αυτή η μοιραία ανακάλυψη επηρρέασε τόσο τον Thurston και σφράγισε τη ζωή του, που πιθανόν να αποτέλεσε και την θανατική του καταδίκη...

Η διάσημη νουβέλα του H.P. Lovecraft, “The Call of Cthulhu”, γράφτηκε το καλοκαίρι του 1926 και πρωτοδημοσιεύτηκε στην συλλογή “Weird Tales” το 1928. Την ιστορία αφηγείται ο Francis Wayland Thurston και χωρίζεται σε τρία μέρη: “The Horror in Clay”, “The Tale of Inspector Legrasse” και “The Madness From the Sea”. Η νουβέλα του Lovecraft, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του φανταστικού (θα έλεγα πως μαζί με τον Edgar Allan Poe είναι οι πατέρες της λογοτεχνίας τρόμου), παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πλάθοντας τον -διάσημο πια σήμερα- μύθο γύρω από την εξωγήινη οντότητα Cthulhu που ήρθε από τα αστέρια εκατομμύρια χρόνια πριν, προκειμένου να καταστρέψει τους Μεγάλους Αρχαίους αυτού του κόσμου και έπειτα ο δαίμονας εγκλωβίστηκε βυθιζόμενος στον υγρό του τάφο. 

  
Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση δίνει έναν τόνο αμεσότητας, όμως ο λόγος μέσα στο κείμενο είναι τόσο πυκνός που κουράζει τον αναγνώστη από ένα σημείο και μετά. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως η ιστορία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αφήγηση, με ελάχιστες περιγραφές (περιορίζονται ουσιαστικά στο αγαλματίδιο του δαίμονα) και καθόλου διαλόγους, δείγμα της ιδιαίτερης γραφής του Lovecraft. Μάλιστα όσον αφορά το τελευταίο, ο Stephen King στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του “On Writing: A Memoir of the Craft” αναφέρει πως λόγω της εκκεντρικής ζωής του και εξαιτίας της κοινωνικής του απομόνωσης, ο Lovecraft επίτηδες δεν χρησιμοποιούσε πολύ τον διάλογο στα έργα του, γιατί φαίνεται πως γνώριζε και ο ίδιος ότι δεν ήταν καλός σε αυτό. Όμως, αν σκεφτεί κανείς ότι η ιστορία αυτή γράφτηκε το 1926, καταλαβαίνει πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν ο Lovecraft και πόσο πλούσια φαντασία διέθετε. Επομένως, δίκαια το “The Call of Cthulhu” θεωρείται κλασικό έργο που επηρρέασε πλήθος όχι μόνο μελλοντικών συγγραφέων, αλλά και άλλων καλλιτεχνών γενικότερα. Όσοι από εσάς είστε λάτρεις της λογοτεχνίας τρόμου/φανταστικού, θα περάσετε ευχάριστα διαβάζοντας την  συγκεκριμένη ιστορία του H.P. Lovecraft. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...