Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

7x7

από τη Ράνια Β.


Το νέο μέλος της οικογένειας έχει ήδη καταφτάσει και περιμένει να το υποδεχτείτε με ανοιχτές αγκάλες. Μην ανησυχείτε επειδή δε μιλάει όλο κλαίει, τρώει και κάνει τις ανάγκες του παντού, απλώς είναι ένα μωρό που σαν όλους εμάς είναι tabula rasa και περιμένει εν καιρώ να μάθει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος, μέσω της μίμησης και της ορθής διδασκαλίας. Η διαπαιδαγώγηση του είναι αποκλειστικά στα χέρια σας και ό, τι μαθαίνεται τους πρώτους μήνες δύσκολα ξεγράφεται. Γι' αυτό δε θα μακρηγορήσω με “ κοινές οδηγίες χρήσης κουταβιού”, διότι με τη συνεχόμενη τριβή και επαφή μαζί του θα αποκτήσετε την εμπειρία. Συνεπώς, θα εστιάσω σε 7 σημεία που μπορεί κάποιος να μην τα έχει σκεφτεί, όμως βοηθούν ένα κουτάβι να αναγνωρίσει το εξωτερικό περιβάλλον και να προσαρμοστεί πιο ομαλά και εύκολα..


1. Το κουτάβι πρέπει να πατήσει 7 διαφορετικές επιφάνειες, χαλιά, τσιμέντο, ξύλο, γρασίδι, χώμα, άμμο, χαλίκι, πλακάκια κ.α.
2. Πρέπει να παίξει με 7 διαφορετικά αντικείμενα: μεγάλες – μικρές μπάλες,  μαλακά χνουδωτά παιχνίδια, υφασμάτινα παιχνίδια, παιχνίδια που βγάζουν ήχους, χαρτί, μεταλλικά αντικείμενα, πλαστικό κ.α. 
3. Πρέπει να πάει σε 7 διαφορετικές τοποθεσίες: στην αυλή, στον δρόμο, στην κουζίνα, στο αυτοκίνητο, στο μπάνιο, στο κλουβί του, στην ταράτσα κ.α. 
4. Πρέπει να παίξει με 7 διαφορετικά άτομα: παιδιά, ηλικιωμένους, κάποιον που κρατάει μπαστούνι, κάποιον με κινητικά προβλήματα, κάποιον που κάθεται σε καροτσάκι, ανθρώπους με μουστάκι ή μούσι, γυναίκες με μαύρα κ.α.
5. Πρέπει να ανταποκριθεί σε 7 προκλήσεις όπως: να ανέβει σε ένα χαρτόκουτο, να περάσει μέσα από ένα τούνελ, να ανέβει ένα σκαλοπάτι, να περάσει από εμπόδια, να παίξει κρυφτό, να τρέξει, να πηδήξει πιο πάνω από το ύψος του  κ.α. 
6. Πρέπει να φάει μέσα από 7 διαφορετικά πιάτα όπως: πλαστικό πιάτο, μεταλλικό πιάτο, γυάλινο πιάτο, πήλινο πιάτο , τσίγκινο  πιάτο, στο πάτωμα, σε μαγειρικά σκεύη κ.α.
7. Πρέπει να φάει σε 7 διαφορετικούς τόπους όπως: στο κλουβί του, στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο σαλόνι, στο μπαλκόνι ,στην ταράτσα, στο πεζοδρόμιο  κ.α.

Όλες αυτές οι δοκιμές δε γίνονται σε μία μέρα, χρειάζεται χρόνος μέχρι να ανταποκριθεί το κουτάβι και να αρχίζει να πειραματίζεται μόνο του. Εσείς δεν πρέπει να το επιπλήξετε αν κάνει κάτι επιλήψιμο, απλώς να του επιδείξετε με αλλαγή του τόνου της φωνής σας τι θέλετε να κάνει. Οι συχνές επαναλήψεις, τα ποικίλα ερεθίσματα, η επιβράβευση και πάνω απ' όλα η ένδειξη αγάπης θα αποδειχτούν τα κατάλληλα εργαλεία, για τη σωστή ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση του σκύλου.


ΚΑΛΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ +
(υπομονή )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...