Google Website Translator Gadget

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

A Serious Man




Αδελφοί Κοέν. Άλλη μια πατάτα όπως το “Burn after reading” (προσπαθώ να την ξεχάσω!); Ευτυχώς όχι.
Μια μαύρη κωμωδία με πολύ νόημα. Ένας Εβραίος καθηγητής, ο Lawrence “Larry” Gopnik, έρχεται αντιμέτωπος με πολλά ατυχή συμβάντα. Οι κατραπακιές έρχονται η μία μετά την άλλη και δεν ξέρει τι να κάνει. Η γυναίκα του τον απάτησε, ο αδελφός του είναι χαρτοπαίκτης, ο διορισμός του στο πανεπιστήμιο βρίσκεται στον “αέρα”, το αμάξι του γίνεται σμπαράλια σε μία καραμπόλα κ.α. Γενικότερα η ζωή του δεν είναι και στα καλύτερα της. Όλα αυτά βέβαια μέσα από ένα πολύ κωμικό πρίσμα.
Επειδή η θρησκεία έχει σημαίνοντα ρόλο, αποφασίζει να ζητήσει συμβουλές από διάφορους ραβίνους. Το αποτέλεσμα; Κανείς δεν έχει να του δώσει την απάντηση που ψάχνει. Ο Χασέμ (Θεός) τον ξέχασε! Η μεγαλύτερη αποκάλυψη για τον πρωταγωνιστή είναι ότι οι μεγαλύτερες αλήθειες κρύβονται μέσα μας κι εκεί πρέπει να ψάξουμε. Οι διάφοροι θρησκευτικοί συμβουλάτορες είναι απλοί άνθρωποι, που έχουν αυτοχρηστεί προφήτες, για να μας κοροϊδεύουν με τις ιστορίες τους.


Η ταινία είναι μια σάτιρα για τη θρησκεία. Η επιλογή του θέματος είναι πολύ καίρια και κάνει βαθιά τομή στις ηθικές και πνευματικές μας πεποιθήσεις. Η καθιερωμένη σκηνοθετική άποψη των αδελφών Κοέν είναι παρούσα καθ' όλη τη διάρκεια. Προσωπικά μου θύμισε λίγο, τον “Μεγάλο Λεμπόφσκι”. Ο πρωταγωνιστής Michael Stulhbarg στο ρόλο του αγαθού Larry Gopnik είναι πολύ καλός. Δεν τον γνώριζα, αλλά μ' εξέπληξε ευχάριστα. Αυτός όμως που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, αν και δεν εμφανίστηκε πολύ, ήταν ο Richard Kind. Υποδύεται τον “προβληματικό” αδελφό του καθηγητή, αλλά όπου χρειάζεται πετάει τις κατάλληλες ατάκες και φέρνει τα πάνω κάτω.

Την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Θα προβληματιστείτε, αλλά συγχρόνως θα περάσετε και ευχάριστα.


1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...