Google Website Translator Gadget

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Τελικά υπάρχει φιλότιμο;


Ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες λέξεις που συνθέτουν την ελληνική γλώσσα, υπάρχει μία που είναι πραγματικά μοναδική και δεν συναντάται σε καμία άλλη γλώσσα του κόσμου. Η έννοια της λέξης “φιλότιμο” είναι πολυσύνθετη και περιλαμβάνει αξίες όπως η γενναιοδωρία, η αξιοπρέπεια, η τιμή, το ήθος και η ευγένια. Ακριβώς λοιπόν επειδή η λέξη “φιλότιμο” εσωκλείει τέτοιες σπουδαίες αξίες, έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία τόσο για την αρμονική λειτουργία μιας κοινωνίας, όσο και για την ψυχοσύνθεση του ίδιου του Έλληνα. Φιλότιμος δηλαδή, είναι ο άνθρωπος που εμπνεόμενος από ένα σύστημα αξιών που βασίζεται στην κοινωνική ευαισθησία, την τιμή και την αξιοπρέπεια, ζει και λειτουργεί με καλοσύνη, σύνεση, υπευθυνότητα, συμπόνια και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους του. Μετά λοιπόν από αυτή τη μίνι ερμηνευτική ανάλυση της λέξης “φιλότιμο”, το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι το εξής: τελικά υπάρχει φιλότιμο στην κοινωνία που ζούμε σήμερα;

Διαβάζοντας πως πάνω από 800 πρώην βουλευτές ζητούν αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις τους οι οποίες ανέρχονται σε 250.000 ευρώ για τον καθένα, συνειδητοποιώ ότι η λέξη “φιλότιμο” για μερικούς ανθρώπους είναι παντελώς άγνωστη. Είναι γελοίο, εξοργιστικό και προκλητικό, άνθρωποι που είναι συνυπεύθυνοι για το πολιτικό και οικονομικό κατάντημα της Ελλάδας, αφού στις θητείες τους ψήφισαν τους προϋπολογισμούς ενός κράτους που έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει, να θέλουν να διεκδικήσουν επιπλέον χρήματα και ειδικά στις μέρες που ζούμε. Είναι γαϊδουριά, αλητεία και θράσος τη στιγμή που στην Ελλάδα του 2011 δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει και στα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί συνεχώς προστίθενται καινούργια, να υπάρχουν ορισμένοι που όχι μόνο ζουν στην κοσμάρα τους, αλλά έχοντας κάνει dolce vita τόσα χρόνια ζητούν κι άλλα. Δεν με ενδιαφέρει αν οι αξιώσεις τους στέκουν νομικά ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, αν είχαν ΦΙΛΟΤΙΜΟ θα έπρεπε να μην μπούνε καν σε μια τέτοια διαδικασία, τηρώντας χαμηλό προφίλ και δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι κατανοούν την δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία που πλήττει κυρίως (ποιά άλλα;) τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Έναν πρόχειρο υπολογισμό να κάνει κάποιος, 800*250.000=200.000.000 ευρώ. Αυτό δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή όλους εμάς τους Έλληνες φορολογούμενους, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια (λέμε τώρα...) να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες;

Τελικά απ'ότι φαίνεται το φιλότιμο, που κάποτε υπήρξε χαρακτηριστικό στοιχείο του Έλληνα, έχει εκλείψει προ πολλού -τουλάχιστον στον πολιτικό κόσμο- ενώ όσον αφορά την κοινωνία γενικότερα, κινδυνεύει να χαθεί και να υπάρχει πλέον μόνο σαν έννοια στα λεξικά. 

4 σχόλια:

  1. Φιλότιμο;;; Δεν νομίζω οι πολιτικοί να γνώριζαν ποτέ τους αυτή τη λέξη!! Κι αν την ήξεραν κάποτε, τώρα την έχουν ξεχάσει!!Το χρήμα και η μάσα τους έχει τυφλώσει φιλαράκι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς έτσι είναι...αλλά δεν φταίνε αυτοί, φταίνε όλοι αυτοί που τους ψηφίζανε τόσα χρόνια. Γι'αυτό και η τιμωρία τους θα είναι να μην τους ξαναψηφίσει ο κόσμος. Οι άνθρωποι που επί τόσα χρόνια έχουν κυβερνήσει ή αποτελούν μέρος ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, δεν πείθουν πια κανέναν ότι μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που έχει η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζητείται αλλά πού να βρεθεί; Στους πρώην και νυν βουλευτές και πολιτικούς πάντως, δεν υπάρχει καμία ελπίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...