Google Website Translator Gadget

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Sanctum



Μια υποβρύχια ομάδα σπηλαιολόγων προετοιμάζεται για να μελετήσει το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο στην Παπούα Νέα Γουινέα, που παραμένει ακόμα ανεξερεύνητο. Αρχηγός της αποστολής είναι ο πολύπειρος σπηλαιολόγος-δύτης Frank (Richard Roxburgh), ενώ ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα είναι ο δισεκατομμυριούχος και χρηματοδότης του εγχειρήματος Carl (Ioan Gruffudd) με την κοπέλα του Victoria (Alice Parkinson), όπως επίσης και ο 17χρονος γιός του Frank, Josh (Rhys Wakefield). Η αποστολή μοιάζει άριστα σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, όμως ένας δυνατός τυφώνας που ξεσπάει αποκλείει την μοναδική έξοδο του σπηλαίου. Εγκλωβισμένοι πλέον στο υγρό, σκοτεινό και θανάσιμα επικίνδυνο σπήλαιο, θα πρέπει να οργανώσουν άμεσα ένα σχέδιο απόδρασης μέσα από ανεξερεύνητες δαιδαλώδεις διαδρομές, που θα μετατρέψουν το όλο εγχείρημα σε εφιάλτη...

Το “Sanctum” είναι μια κλασική, κλειστοφοβική περιπέτεια επιβίωσης που -κακά τα ψέματα- αν δεν υπήρχε από πίσω το όνομα του James Cameron στην παραγωγή, η ταινία θα περνούσε μάλλον αδιάφορη. Έχει μεν κάποιες δυνατές σκηνές που δείχνουν πώς μπορεί να αντιδράσει ο άνθρωπος κάτω από ακραίες και κρίσιμες για τη ζωή του συνθήκες, όμως δεν έχει κάποια πρωτοτυπία. Αν δηλαδή κάποιος έχει δει παρόμοιες ταινίες όπως το θρυλικό “The Abyss” του James Cameron και το “Sphere”, ουσιαστικά δεν έχει να μάθει ή να δει κάτι καινούργιο. Πέρα λοιπόν από το ότι ο θεατής είναι από την αρχή υποψιασμένος για την εξέλιξη, η ταινία έχει ορισμένες καλές στιγμές και σίγουρα στα "συν" είναι τα καλογυρισμένα υποβρύχια πλάνα.

Εν κατακλείδι, αν κάποιος είναι λάτρης περιπετειών επιβίωσης τέτοιου στυλ, το “Sanctum” είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή που θα τον διασκεδάσει. Σε όλους τους υπόλοιπους θα φανεί αδιάφορο, ίσως και βαρετό. Και κάτι τελευταίο: δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο η ταινία αυτή βγήκε στους κινηματογράφους σε 3D. Για το “Avatar” ok, το καταλαβαίνω γιατί τα οπτικά εφέ ήταν εκπληκτικά και άξιζε να πληρώσει κάποιος αυξημένο εισιτήριο για την 3D version. Στην περίπτωση του “Sanctum” όμως, δεν υπήρχε κανένας λόγος για κάτι τέτοιο, γεγονός που με οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο James Cameron μάλλον προσπάθησε να εξαργυρώσει την επιτυχία του “Avatar” σε μια ταινία διαφορετικού τύπου, απλά και μόνο για να κάνει μεγαλύτερες εισπράξεις. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...